”Förlorat fyra av sex … det är unikt för Frölunda”

”Förlorat fyra av sex … det är unikt för Frölunda”

”Förlorat fyra av sex … det är unikt för Frölunda”

”Förlorat fyra av sex … det är unikt för Frölunda”

► Johan Sundström har bäst corsi i SHL. Frölunda är fortfarande spelmässigt dominant – ”ska” göra flest mål.
► Betyder det att allt snack om kris är överdrivet? Är det tvärtom – så spelmässigt dominant, så lite för det – det bådar allt annat än gott?
► C Mores Petter Rönnqvist berättar att Frölunda är unikt dåligt i en aspekt, säger om det krävande spelsättet:
► – Jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden?
► Ändå vill Rönnqvist inte se någon stor ändring och ger Frölundas fans hopp:
► – Det ska lossna. Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent.

Petter Rönnqvist och jag diskuterade Frölunda, här representerat av Simon Hjalmarsson och Johan Sundström,i dag. Foto: C MORE

FRÖLUNDAS TREND ÄR, precis som så här års i fjol, dålig. Man är sämst i SHL på slutet, tre segrar och nio förluster på de tolv senaste matcherna, och i min bok är det tvivelsutan så att det till stor del är ett mentalt problem.

I ett långt epos i går gick jag igenom det, konstaterade att även om Frölunda inte alls är ett så spetsigt lag som förväntat så har man kapacitet att vara topp 4 och bråka med de bästa.

ANNONS

Jag var också inne på att det är mentalt tärande att spela ett så pass kraftdödande spel (jaga, forehecka i princip konstant) när man inte får betalt för det i form av mål och segrar, jag skrev att det kanske kunde vara bra med modifikationer. Absolut ingen helomläggning av taktik, men små, små modifikationer vid tillfälle.

Jag snackade med C Mores expert Petter Rönnqvist i dag, han som är expert på statistik, något ni kan ta del av i Hockeylabbet, och som alltid när vi snackar hockey så höll vi på i evigheter.

Den korta versionen av Petters åsikter:

## Nej, det är nog inte så kul alla gånger för Jan Mursak, Johan Sundström & Co att jaga, jaga, jaga i 60 minuter.

## Ja, det kan vara läge för Frölunda att modifiera spelet – men inte mycket. Fortsätt pumpa på. Hitta tillbaka till det som var bra.

Den långa versionen får ni här nedan, läs nu eller spara till i kväll; om inte annat så kanske ni kan somna till det …
(förklaring till corsi, close corsi och expected goals, XG, finns längst ned)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Petter, Johan Sundströms corsi är 63,80. Bäst av alla spelare i SHL med regelbunden speltid.
– Den siffran är fenomenal.

** 5+10 på 29 matcher är dock ett rätt svagt facit sett till förväntningarna på Sundström. Hur ska corsin tolkas, som att det lossnar eller som att han inte får till det bättre i vinter?
– Oavsett om han har bra corsi har jag varit lite tveksam till de här skadorna, det har inte känts som det riktigt kuggat i. Och sedan när hela laget efter 20 omgångar börjar tappa spelet…  det hör ju ihop med hela Frölunda. Man borde ju ha presterat bättre men har också haft lite oflyt, helt klart. Målvaktsspelet har varit upp och ner, även om det har haft toppar. Jag är inne på att det här spelet är väldigt utmanande. Roger (tränaren Rönnberg) har ju drivit det till sin spets; jag gillar det, jag tycker det är kul när man vågar spela annorlunda.  Roger har ju alltid gillat puckinnehav, sedan utvecklar man det till att inte bara ha bra corsi: ”Vi måste ju skapa bra lägen.” Roger pratar extremt mycket om att driva på mål, skapa de här farliga lägena, jag tycker när jag ser vissa sekvenser att ”Hur fan kan de inte göra mål?” Jag tycker faktiskt att de spelar jävligt bra. Men jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden? Frölunda går ju på varenda lös puck, man går på allt. Förlorar man pucken – tokbackcheck. Det är väl jättebra, men vad händer sedan? Jo, sedan ska man ju upp igen med likadan forcering. När det inte rullar på, det är krävande. Och när du inte får utdelning, hur jävla roligt är det då? Jag tycker någonstans att det gått lite för långt, att man kanske borde backa av i vissa moment, i delar av matcherna – utan att för den skull göra avkall på grundstommen i sättet att spela.

** Jag var inne på precis detta i går, visst kan man väl göra små anpassningar utan att göra våld på spelidén, visst kan väl professionella hockeyspelare klara att backa av snarare än sätta press ibland?
– Självklart. Det gör ju Rögle, det gör Växjö. De går väl bäst just nu, de har ju verkligen det här att kunna anpassa (spelet). Man kan gå på kontring ibland. Kolla hur många mål Rögle gör på kontring, det får nästan aldrig Frölunda på samma sätt. De kan spela back-back, dra ner tempot, det gör ju inte Frölunda. Rögle, Växjö, man kliver aldrig upp med två backar. Frölunda ibland, det är ju två backar nedanför tekningspunkterna! Finns ju inget annat lag som gör det. Så jag tycker det är häftigt. Skitcoolt när de gick bra första 20 omgångarna, de sopade mattan med alla, jag kände – fortsätter Frölunda så här, de kommer bara kamma hem det här SM-guldet.

** Rätt få supportrar som tror på det längre. Även ni experter har börjat svänga. Men det är först på senare tid som det börjat se riktigt dåligt ut – tycker jag som bygger på känsla snarare än statistik. Före senaste landslagsuppehållet var problemet ”bara” att Frölunda hade svårt att göra mål på sina chanser, nu har man ofta svårt att över huvud taget dominera spel- och chansmässigt. Det är här jag tror att den mentala aspekten kommer in, till slut tappar man kraft när resultaten uteblir.    
– Fram till hit (uppehållet) är det ingen katastrof, man spelar bra. Men mot Malmö och LHC är man helt under isen. I fem av de sju senaste matcherna, och detta är unikt, det har aldrig hänt Frölunda förut, i fem av de sju senaste – då förlorar man XG (expected goals). Man har bara förlorat en stundtals. Nu flera i rad – och klart. Okej, mot Djurgården var det jämnt, räkna bort den så har man förlorat fyra av sex rent prestationsmässigt. Det är unikt för Frölunda.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Så hur ska man tolka statistiken då? Individuellt borde Johan Sundström producera mer, som lag borde Frölunda göra fler mål, vinna fler matcher (se corsisiffrorna här bredvid), men facit som verkligheten ger oss säger ju något helt annat. Både för Sundström, om jag får ta honom som exempel, och Frölunda. Alla dessa siffror – ska Frölunda och supportrarna se att de lovar gott eller tvärtom?
– Titta i tabellen, de (Frölunda) ligger på topp 6, de är tre poäng från fjärdeplats. Jag skulle mer vilja säga att det viktiga för Frölunda nu är att försöka se: ”Vad var det som hände prestationsmässigt? Varför började vi förlora XG:n?” Räkna med djurgårdsmatchen och det är fem av sju matcher där man inte är drivande. Nu har jag inte sett alla matcher, men det får mig att haja till. Det är oroväckande. Och vad är nyckeln till det? Började spelarna tvivla på grund av de här förlusterna man åkte på när det var riktigt tufft? Två vinster och två förluster i slutet av januari och början av februari – då börjar man plötsligt prestera dåligt också. I fem av sju matcher.

** Mm, detta är mycket av min poäng, resultat går emot, mål görs inte, trots att statistiken säger att det ”borde” se annorlunda ut. Lätt att misströsta då, tvivla, tappa mental kraft. Om du haft Roger Rönnbergs öron för ett ögonblick, vad hade du sagt?
– Fortsätt pumpa på, hitta tillbaka till det här spelet som gjort Frölunda unikt. Tittar man skottprocentmässigt och allting så … det ska lossna, det ska lossna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Men när man bankat på den där spiken rätt länge och inte fått i den, ska man inte modifiera något då, du var ju inne på det tidigare?
– Ytterst lite … haha.  Jag vet att många är kritiska, (Niklas) Wikegård har varit det, men Roger har vunnit två SM-guld. Första 20 omgångarna så var det ju guld och gröna skogar. Tittar man prestationsmässigt över hela säsongen så … de har haft dålig utdelning på sina chanser. Men man har makalösa siffror, sopar mattan med andra lag. Så det finns en väldig uppsida. De driver spelet framåt. Målchanser man skapar så ligger det ju helt galet till där också. Om man tittar på alla händelser framåt, då ska de göra 2,96 per match i even strength. Sedan kan man börja skruva på det, förstås.

Petter Rönnqvist i C More-programmet ”Hockeylabbet” – med fokus på statistik.

** Mm, gudarna ska veta att det behövs. 6,53 i skottprocent med lika många spelare på isen, 8,20 totalt. Oavsett hur man mäter är det sämst.  Jag är kluven här, grymt osäker. Om Frölunda plötsligt börjar sätta dit några chanser, får självförtroende, spiralen blir god snarare än ond – då kan man slå alla lag. Men finns det så mycket som talar för det? Jag vet inte. Åsnan mellan två hötappar, det är jag.
– Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent. Det ska man inte.

Känns som en bra avslutning. Frölunda ska egentligen inte ha de problem man just nu har. Johan Sundström ska egentligen få ut mer av sitt spel. Lik förbaskat ser det ut som det gör.

Vad framtiden har i sitt berömda sköte? Era gissningar är så goda som mina. Men det här vet jag:

Om Frölunda ska nå framgång den här säsongen – då behöver verkligheten bättre motsvara statistiken.

***

För er som missade i går.

***

* Corsi – man mäter andelen skottförsök för och emot med lika många spelare på isen, detta för att få en uppfattning om vilket lag som är speldrivande. En procent på en bit över 50 är bra, en bit under är dålig, detta gäller såväl för lag som spelare. Man kan mtra corsi och även close corsi, det första är oavsett ställning i matchen, det senare är när högst ett mål skiljer i period 1 och 2 och vid likaläge i den tredje. Detta värde tycker jag är bäst, framför allt tycker Petter Rönnqvist det.

* XG, expected goals – man mäter antalet målchanser som ”bör” resultera i mål.

***

I kväll lirar Färjestad och Linköping. Tabellen för den som så önskar.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Johan Sundström har bäst corsi i SHL. Frölunda är fortfarande spelmässigt dominant – ”ska” göra flest mål.
► Betyder det att allt snack om kris är överdrivet? Är det tvärtom – så spelmässigt dominant, så lite för det – det bådar allt annat än gott?
► C Mores Petter Rönnqvist berättar att Frölunda är unikt dåligt i en aspekt, säger om det krävande spelsättet:
► – Jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden?
► Ändå vill Rönnqvist inte se någon stor ändring och ger Frölundas fans hopp:
► – Det ska lossna. Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent.

Petter Rönnqvist och jag diskuterade Frölunda, här representerat av Simon Hjalmarsson och Johan Sundström,i dag. Foto: C MORE

FRÖLUNDAS TREND ÄR, precis som så här års i fjol, dålig. Man är sämst i SHL på slutet, tre segrar och nio förluster på de tolv senaste matcherna, och i min bok är det tvivelsutan så att det till stor del är ett mentalt problem.

I ett långt epos i går gick jag igenom det, konstaterade att även om Frölunda inte alls är ett så spetsigt lag som förväntat så har man kapacitet att vara topp 4 och bråka med de bästa.

ANNONS

Jag var också inne på att det är mentalt tärande att spela ett så pass kraftdödande spel (jaga, forehecka i princip konstant) när man inte får betalt för det i form av mål och segrar, jag skrev att det kanske kunde vara bra med modifikationer. Absolut ingen helomläggning av taktik, men små, små modifikationer vid tillfälle.

Jag snackade med C Mores expert Petter Rönnqvist i dag, han som är expert på statistik, något ni kan ta del av i Hockeylabbet, och som alltid när vi snackar hockey så höll vi på i evigheter.

Den korta versionen av Petters åsikter:

## Nej, det är nog inte så kul alla gånger för Jan Mursak, Johan Sundström & Co att jaga, jaga, jaga i 60 minuter.

## Ja, det kan vara läge för Frölunda att modifiera spelet – men inte mycket. Fortsätt pumpa på. Hitta tillbaka till det som var bra.

Den långa versionen får ni här nedan, läs nu eller spara till i kväll; om inte annat så kanske ni kan somna till det …
(förklaring till corsi, close corsi och expected goals, XG, finns längst ned)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Petter, Johan Sundströms corsi är 63,80. Bäst av alla spelare i SHL med regelbunden speltid.
– Den siffran är fenomenal.

** 5+10 på 29 matcher är dock ett rätt svagt facit sett till förväntningarna på Sundström. Hur ska corsin tolkas, som att det lossnar eller som att han inte får till det bättre i vinter?
– Oavsett om han har bra corsi har jag varit lite tveksam till de här skadorna, det har inte känts som det riktigt kuggat i. Och sedan när hela laget efter 20 omgångar börjar tappa spelet…  det hör ju ihop med hela Frölunda. Man borde ju ha presterat bättre men har också haft lite oflyt, helt klart. Målvaktsspelet har varit upp och ner, även om det har haft toppar. Jag är inne på att det här spelet är väldigt utmanande. Roger (tränaren Rönnberg) har ju drivit det till sin spets; jag gillar det, jag tycker det är kul när man vågar spela annorlunda.  Roger har ju alltid gillat puckinnehav, sedan utvecklar man det till att inte bara ha bra corsi: ”Vi måste ju skapa bra lägen.” Roger pratar extremt mycket om att driva på mål, skapa de här farliga lägena, jag tycker när jag ser vissa sekvenser att ”Hur fan kan de inte göra mål?” Jag tycker faktiskt att de spelar jävligt bra. Men jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden? Frölunda går ju på varenda lös puck, man går på allt. Förlorar man pucken – tokbackcheck. Det är väl jättebra, men vad händer sedan? Jo, sedan ska man ju upp igen med likadan forcering. När det inte rullar på, det är krävande. Och när du inte får utdelning, hur jävla roligt är det då? Jag tycker någonstans att det gått lite för långt, att man kanske borde backa av i vissa moment, i delar av matcherna – utan att för den skull göra avkall på grundstommen i sättet att spela.

** Jag var inne på precis detta i går, visst kan man väl göra små anpassningar utan att göra våld på spelidén, visst kan väl professionella hockeyspelare klara att backa av snarare än sätta press ibland?
– Självklart. Det gör ju Rögle, det gör Växjö. De går väl bäst just nu, de har ju verkligen det här att kunna anpassa (spelet). Man kan gå på kontring ibland. Kolla hur många mål Rögle gör på kontring, det får nästan aldrig Frölunda på samma sätt. De kan spela back-back, dra ner tempot, det gör ju inte Frölunda. Rögle, Växjö, man kliver aldrig upp med två backar. Frölunda ibland, det är ju två backar nedanför tekningspunkterna! Finns ju inget annat lag som gör det. Så jag tycker det är häftigt. Skitcoolt när de gick bra första 20 omgångarna, de sopade mattan med alla, jag kände – fortsätter Frölunda så här, de kommer bara kamma hem det här SM-guldet.

** Rätt få supportrar som tror på det längre. Även ni experter har börjat svänga. Men det är först på senare tid som det börjat se riktigt dåligt ut – tycker jag som bygger på känsla snarare än statistik. Före senaste landslagsuppehållet var problemet ”bara” att Frölunda hade svårt att göra mål på sina chanser, nu har man ofta svårt att över huvud taget dominera spel- och chansmässigt. Det är här jag tror att den mentala aspekten kommer in, till slut tappar man kraft när resultaten uteblir.    
– Fram till hit (uppehållet) är det ingen katastrof, man spelar bra. Men mot Malmö och LHC är man helt under isen. I fem av de sju senaste matcherna, och detta är unikt, det har aldrig hänt Frölunda förut, i fem av de sju senaste – då förlorar man XG (expected goals). Man har bara förlorat en stundtals. Nu flera i rad – och klart. Okej, mot Djurgården var det jämnt, räkna bort den så har man förlorat fyra av sex rent prestationsmässigt. Det är unikt för Frölunda.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Så hur ska man tolka statistiken då? Individuellt borde Johan Sundström producera mer, som lag borde Frölunda göra fler mål, vinna fler matcher (se corsisiffrorna här bredvid), men facit som verkligheten ger oss säger ju något helt annat. Både för Sundström, om jag får ta honom som exempel, och Frölunda. Alla dessa siffror – ska Frölunda och supportrarna se att de lovar gott eller tvärtom?
– Titta i tabellen, de (Frölunda) ligger på topp 6, de är tre poäng från fjärdeplats. Jag skulle mer vilja säga att det viktiga för Frölunda nu är att försöka se: ”Vad var det som hände prestationsmässigt? Varför började vi förlora XG:n?” Räkna med djurgårdsmatchen och det är fem av sju matcher där man inte är drivande. Nu har jag inte sett alla matcher, men det får mig att haja till. Det är oroväckande. Och vad är nyckeln till det? Började spelarna tvivla på grund av de här förlusterna man åkte på när det var riktigt tufft? Två vinster och två förluster i slutet av januari och början av februari – då börjar man plötsligt prestera dåligt också. I fem av sju matcher.

** Mm, detta är mycket av min poäng, resultat går emot, mål görs inte, trots att statistiken säger att det ”borde” se annorlunda ut. Lätt att misströsta då, tvivla, tappa mental kraft. Om du haft Roger Rönnbergs öron för ett ögonblick, vad hade du sagt?
– Fortsätt pumpa på, hitta tillbaka till det här spelet som gjort Frölunda unikt. Tittar man skottprocentmässigt och allting så … det ska lossna, det ska lossna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Men när man bankat på den där spiken rätt länge och inte fått i den, ska man inte modifiera något då, du var ju inne på det tidigare?
– Ytterst lite … haha.  Jag vet att många är kritiska, (Niklas) Wikegård har varit det, men Roger har vunnit två SM-guld. Första 20 omgångarna så var det ju guld och gröna skogar. Tittar man prestationsmässigt över hela säsongen så … de har haft dålig utdelning på sina chanser. Men man har makalösa siffror, sopar mattan med andra lag. Så det finns en väldig uppsida. De driver spelet framåt. Målchanser man skapar så ligger det ju helt galet till där också. Om man tittar på alla händelser framåt, då ska de göra 2,96 per match i even strength. Sedan kan man börja skruva på det, förstås.

Petter Rönnqvist i C More-programmet ”Hockeylabbet” – med fokus på statistik.

** Mm, gudarna ska veta att det behövs. 6,53 i skottprocent med lika många spelare på isen, 8,20 totalt. Oavsett hur man mäter är det sämst.  Jag är kluven här, grymt osäker. Om Frölunda plötsligt börjar sätta dit några chanser, får självförtroende, spiralen blir god snarare än ond – då kan man slå alla lag. Men finns det så mycket som talar för det? Jag vet inte. Åsnan mellan två hötappar, det är jag.
– Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent. Det ska man inte.

Känns som en bra avslutning. Frölunda ska egentligen inte ha de problem man just nu har. Johan Sundström ska egentligen få ut mer av sitt spel. Lik förbaskat ser det ut som det gör.

Vad framtiden har i sitt berömda sköte? Era gissningar är så goda som mina. Men det här vet jag:

Om Frölunda ska nå framgång den här säsongen – då behöver verkligheten bättre motsvara statistiken.

***

För er som missade i går.

***

* Corsi – man mäter andelen skottförsök för och emot med lika många spelare på isen, detta för att få en uppfattning om vilket lag som är speldrivande. En procent på en bit över 50 är bra, en bit under är dålig, detta gäller såväl för lag som spelare. Man kan mtra corsi och även close corsi, det första är oavsett ställning i matchen, det senare är när högst ett mål skiljer i period 1 och 2 och vid likaläge i den tredje. Detta värde tycker jag är bäst, framför allt tycker Petter Rönnqvist det.

* XG, expected goals – man mäter antalet målchanser som ”bör” resultera i mål.

***

I kväll lirar Färjestad och Linköping. Tabellen för den som så önskar.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Johan Sundström har bäst corsi i SHL. Frölunda är fortfarande spelmässigt dominant – ”ska” göra flest mål.
► Betyder det att allt snack om kris är överdrivet? Är det tvärtom – så spelmässigt dominant, så lite för det – det bådar allt annat än gott?
► C Mores Petter Rönnqvist berättar att Frölunda är unikt dåligt i en aspekt, säger om det krävande spelsättet:
► – Jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden?
► Ändå vill Rönnqvist inte se någon stor ändring och ger Frölundas fans hopp:
► – Det ska lossna. Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent.

Petter Rönnqvist och jag diskuterade Frölunda, här representerat av Simon Hjalmarsson och Johan Sundström,i dag. Foto: C MORE

FRÖLUNDAS TREND ÄR, precis som så här års i fjol, dålig. Man är sämst i SHL på slutet, tre segrar och nio förluster på de tolv senaste matcherna, och i min bok är det tvivelsutan så att det till stor del är ett mentalt problem.

I ett långt epos i går gick jag igenom det, konstaterade att även om Frölunda inte alls är ett så spetsigt lag som förväntat så har man kapacitet att vara topp 4 och bråka med de bästa.

ANNONS

Jag var också inne på att det är mentalt tärande att spela ett så pass kraftdödande spel (jaga, forehecka i princip konstant) när man inte får betalt för det i form av mål och segrar, jag skrev att det kanske kunde vara bra med modifikationer. Absolut ingen helomläggning av taktik, men små, små modifikationer vid tillfälle.

Jag snackade med C Mores expert Petter Rönnqvist i dag, han som är expert på statistik, något ni kan ta del av i Hockeylabbet, och som alltid när vi snackar hockey så höll vi på i evigheter.

Den korta versionen av Petters åsikter:

## Nej, det är nog inte så kul alla gånger för Jan Mursak, Johan Sundström & Co att jaga, jaga, jaga i 60 minuter.

## Ja, det kan vara läge för Frölunda att modifiera spelet – men inte mycket. Fortsätt pumpa på. Hitta tillbaka till det som var bra.

Den långa versionen får ni här nedan, läs nu eller spara till i kväll; om inte annat så kanske ni kan somna till det …
(förklaring till corsi, close corsi och expected goals, XG, finns längst ned)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Petter, Johan Sundströms corsi är 63,80. Bäst av alla spelare i SHL med regelbunden speltid.
– Den siffran är fenomenal.

** 5+10 på 29 matcher är dock ett rätt svagt facit sett till förväntningarna på Sundström. Hur ska corsin tolkas, som att det lossnar eller som att han inte får till det bättre i vinter?
– Oavsett om han har bra corsi har jag varit lite tveksam till de här skadorna, det har inte känts som det riktigt kuggat i. Och sedan när hela laget efter 20 omgångar börjar tappa spelet…  det hör ju ihop med hela Frölunda. Man borde ju ha presterat bättre men har också haft lite oflyt, helt klart. Målvaktsspelet har varit upp och ner, även om det har haft toppar. Jag är inne på att det här spelet är väldigt utmanande. Roger (tränaren Rönnberg) har ju drivit det till sin spets; jag gillar det, jag tycker det är kul när man vågar spela annorlunda.  Roger har ju alltid gillat puckinnehav, sedan utvecklar man det till att inte bara ha bra corsi: ”Vi måste ju skapa bra lägen.” Roger pratar extremt mycket om att driva på mål, skapa de här farliga lägena, jag tycker när jag ser vissa sekvenser att ”Hur fan kan de inte göra mål?” Jag tycker faktiskt att de spelar jävligt bra. Men jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden? Frölunda går ju på varenda lös puck, man går på allt. Förlorar man pucken – tokbackcheck. Det är väl jättebra, men vad händer sedan? Jo, sedan ska man ju upp igen med likadan forcering. När det inte rullar på, det är krävande. Och när du inte får utdelning, hur jävla roligt är det då? Jag tycker någonstans att det gått lite för långt, att man kanske borde backa av i vissa moment, i delar av matcherna – utan att för den skull göra avkall på grundstommen i sättet att spela.

** Jag var inne på precis detta i går, visst kan man väl göra små anpassningar utan att göra våld på spelidén, visst kan väl professionella hockeyspelare klara att backa av snarare än sätta press ibland?
– Självklart. Det gör ju Rögle, det gör Växjö. De går väl bäst just nu, de har ju verkligen det här att kunna anpassa (spelet). Man kan gå på kontring ibland. Kolla hur många mål Rögle gör på kontring, det får nästan aldrig Frölunda på samma sätt. De kan spela back-back, dra ner tempot, det gör ju inte Frölunda. Rögle, Växjö, man kliver aldrig upp med två backar. Frölunda ibland, det är ju två backar nedanför tekningspunkterna! Finns ju inget annat lag som gör det. Så jag tycker det är häftigt. Skitcoolt när de gick bra första 20 omgångarna, de sopade mattan med alla, jag kände – fortsätter Frölunda så här, de kommer bara kamma hem det här SM-guldet.

** Rätt få supportrar som tror på det längre. Även ni experter har börjat svänga. Men det är först på senare tid som det börjat se riktigt dåligt ut – tycker jag som bygger på känsla snarare än statistik. Före senaste landslagsuppehållet var problemet ”bara” att Frölunda hade svårt att göra mål på sina chanser, nu har man ofta svårt att över huvud taget dominera spel- och chansmässigt. Det är här jag tror att den mentala aspekten kommer in, till slut tappar man kraft när resultaten uteblir.    
– Fram till hit (uppehållet) är det ingen katastrof, man spelar bra. Men mot Malmö och LHC är man helt under isen. I fem av de sju senaste matcherna, och detta är unikt, det har aldrig hänt Frölunda förut, i fem av de sju senaste – då förlorar man XG (expected goals). Man har bara förlorat en stundtals. Nu flera i rad – och klart. Okej, mot Djurgården var det jämnt, räkna bort den så har man förlorat fyra av sex rent prestationsmässigt. Det är unikt för Frölunda.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Så hur ska man tolka statistiken då? Individuellt borde Johan Sundström producera mer, som lag borde Frölunda göra fler mål, vinna fler matcher (se corsisiffrorna här bredvid), men facit som verkligheten ger oss säger ju något helt annat. Både för Sundström, om jag får ta honom som exempel, och Frölunda. Alla dessa siffror – ska Frölunda och supportrarna se att de lovar gott eller tvärtom?
– Titta i tabellen, de (Frölunda) ligger på topp 6, de är tre poäng från fjärdeplats. Jag skulle mer vilja säga att det viktiga för Frölunda nu är att försöka se: ”Vad var det som hände prestationsmässigt? Varför började vi förlora XG:n?” Räkna med djurgårdsmatchen och det är fem av sju matcher där man inte är drivande. Nu har jag inte sett alla matcher, men det får mig att haja till. Det är oroväckande. Och vad är nyckeln till det? Började spelarna tvivla på grund av de här förlusterna man åkte på när det var riktigt tufft? Två vinster och två förluster i slutet av januari och början av februari – då börjar man plötsligt prestera dåligt också. I fem av sju matcher.

** Mm, detta är mycket av min poäng, resultat går emot, mål görs inte, trots att statistiken säger att det ”borde” se annorlunda ut. Lätt att misströsta då, tvivla, tappa mental kraft. Om du haft Roger Rönnbergs öron för ett ögonblick, vad hade du sagt?
– Fortsätt pumpa på, hitta tillbaka till det här spelet som gjort Frölunda unikt. Tittar man skottprocentmässigt och allting så … det ska lossna, det ska lossna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Men när man bankat på den där spiken rätt länge och inte fått i den, ska man inte modifiera något då, du var ju inne på det tidigare?
– Ytterst lite … haha.  Jag vet att många är kritiska, (Niklas) Wikegård har varit det, men Roger har vunnit två SM-guld. Första 20 omgångarna så var det ju guld och gröna skogar. Tittar man prestationsmässigt över hela säsongen så … de har haft dålig utdelning på sina chanser. Men man har makalösa siffror, sopar mattan med andra lag. Så det finns en väldig uppsida. De driver spelet framåt. Målchanser man skapar så ligger det ju helt galet till där också. Om man tittar på alla händelser framåt, då ska de göra 2,96 per match i even strength. Sedan kan man börja skruva på det, förstås.

Petter Rönnqvist i C More-programmet ”Hockeylabbet” – med fokus på statistik.

** Mm, gudarna ska veta att det behövs. 6,53 i skottprocent med lika många spelare på isen, 8,20 totalt. Oavsett hur man mäter är det sämst.  Jag är kluven här, grymt osäker. Om Frölunda plötsligt börjar sätta dit några chanser, får självförtroende, spiralen blir god snarare än ond – då kan man slå alla lag. Men finns det så mycket som talar för det? Jag vet inte. Åsnan mellan två hötappar, det är jag.
– Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent. Det ska man inte.

Känns som en bra avslutning. Frölunda ska egentligen inte ha de problem man just nu har. Johan Sundström ska egentligen få ut mer av sitt spel. Lik förbaskat ser det ut som det gör.

Vad framtiden har i sitt berömda sköte? Era gissningar är så goda som mina. Men det här vet jag:

Om Frölunda ska nå framgång den här säsongen – då behöver verkligheten bättre motsvara statistiken.

***

För er som missade i går.

***

* Corsi – man mäter andelen skottförsök för och emot med lika många spelare på isen, detta för att få en uppfattning om vilket lag som är speldrivande. En procent på en bit över 50 är bra, en bit under är dålig, detta gäller såväl för lag som spelare. Man kan mtra corsi och även close corsi, det första är oavsett ställning i matchen, det senare är när högst ett mål skiljer i period 1 och 2 och vid likaläge i den tredje. Detta värde tycker jag är bäst, framför allt tycker Petter Rönnqvist det.

* XG, expected goals – man mäter antalet målchanser som ”bör” resultera i mål.

***

I kväll lirar Färjestad och Linköping. Tabellen för den som så önskar.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

► Johan Sundström har bäst corsi i SHL. Frölunda är fortfarande spelmässigt dominant – ”ska” göra flest mål.
► Betyder det att allt snack om kris är överdrivet? Är det tvärtom – så spelmässigt dominant, så lite för det – det bådar allt annat än gott?
► C Mores Petter Rönnqvist berättar att Frölunda är unikt dåligt i en aspekt, säger om det krävande spelsättet:
► – Jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden?
► Ändå vill Rönnqvist inte se någon stor ändring och ger Frölundas fans hopp:
► – Det ska lossna. Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent.

Petter Rönnqvist och jag diskuterade Frölunda, här representerat av Simon Hjalmarsson och Johan Sundström,i dag. Foto: C MORE

FRÖLUNDAS TREND ÄR, precis som så här års i fjol, dålig. Man är sämst i SHL på slutet, tre segrar och nio förluster på de tolv senaste matcherna, och i min bok är det tvivelsutan så att det till stor del är ett mentalt problem.

I ett långt epos i går gick jag igenom det, konstaterade att även om Frölunda inte alls är ett så spetsigt lag som förväntat så har man kapacitet att vara topp 4 och bråka med de bästa.

ANNONS

Jag var också inne på att det är mentalt tärande att spela ett så pass kraftdödande spel (jaga, forehecka i princip konstant) när man inte får betalt för det i form av mål och segrar, jag skrev att det kanske kunde vara bra med modifikationer. Absolut ingen helomläggning av taktik, men små, små modifikationer vid tillfälle.

Jag snackade med C Mores expert Petter Rönnqvist i dag, han som är expert på statistik, något ni kan ta del av i Hockeylabbet, och som alltid när vi snackar hockey så höll vi på i evigheter.

Den korta versionen av Petters åsikter:

## Nej, det är nog inte så kul alla gånger för Jan Mursak, Johan Sundström & Co att jaga, jaga, jaga i 60 minuter.

## Ja, det kan vara läge för Frölunda att modifiera spelet – men inte mycket. Fortsätt pumpa på. Hitta tillbaka till det som var bra.

Den långa versionen får ni här nedan, läs nu eller spara till i kväll; om inte annat så kanske ni kan somna till det …
(förklaring till corsi, close corsi och expected goals, XG, finns längst ned)

ANNONS

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

Fuktbehandling.se

** Petter, Johan Sundströms corsi är 63,80. Bäst av alla spelare i SHL med regelbunden speltid.
– Den siffran är fenomenal.

** 5+10 på 29 matcher är dock ett rätt svagt facit sett till förväntningarna på Sundström. Hur ska corsin tolkas, som att det lossnar eller som att han inte får till det bättre i vinter?
– Oavsett om han har bra corsi har jag varit lite tveksam till de här skadorna, det har inte känts som det riktigt kuggat i. Och sedan när hela laget efter 20 omgångar börjar tappa spelet…  det hör ju ihop med hela Frölunda. Man borde ju ha presterat bättre men har också haft lite oflyt, helt klart. Målvaktsspelet har varit upp och ner, även om det har haft toppar. Jag är inne på att det här spelet är väldigt utmanande. Roger (tränaren Rönnberg) har ju drivit det till sin spets; jag gillar det, jag tycker det är kul när man vågar spela annorlunda.  Roger har ju alltid gillat puckinnehav, sedan utvecklar man det till att inte bara ha bra corsi: ”Vi måste ju skapa bra lägen.” Roger pratar extremt mycket om att driva på mål, skapa de här farliga lägena, jag tycker när jag ser vissa sekvenser att ”Hur fan kan de inte göra mål?” Jag tycker faktiskt att de spelar jävligt bra. Men jag är inne på det tar mycket energi, hur roligt tycker Mursak det är att jaga puck hela tiden? Frölunda går ju på varenda lös puck, man går på allt. Förlorar man pucken – tokbackcheck. Det är väl jättebra, men vad händer sedan? Jo, sedan ska man ju upp igen med likadan forcering. När det inte rullar på, det är krävande. Och när du inte får utdelning, hur jävla roligt är det då? Jag tycker någonstans att det gått lite för långt, att man kanske borde backa av i vissa moment, i delar av matcherna – utan att för den skull göra avkall på grundstommen i sättet att spela.

** Jag var inne på precis detta i går, visst kan man väl göra små anpassningar utan att göra våld på spelidén, visst kan väl professionella hockeyspelare klara att backa av snarare än sätta press ibland?
– Självklart. Det gör ju Rögle, det gör Växjö. De går väl bäst just nu, de har ju verkligen det här att kunna anpassa (spelet). Man kan gå på kontring ibland. Kolla hur många mål Rögle gör på kontring, det får nästan aldrig Frölunda på samma sätt. De kan spela back-back, dra ner tempot, det gör ju inte Frölunda. Rögle, Växjö, man kliver aldrig upp med två backar. Frölunda ibland, det är ju två backar nedanför tekningspunkterna! Finns ju inget annat lag som gör det. Så jag tycker det är häftigt. Skitcoolt när de gick bra första 20 omgångarna, de sopade mattan med alla, jag kände – fortsätter Frölunda så här, de kommer bara kamma hem det här SM-guldet.

** Rätt få supportrar som tror på det längre. Även ni experter har börjat svänga. Men det är först på senare tid som det börjat se riktigt dåligt ut – tycker jag som bygger på känsla snarare än statistik. Före senaste landslagsuppehållet var problemet ”bara” att Frölunda hade svårt att göra mål på sina chanser, nu har man ofta svårt att över huvud taget dominera spel- och chansmässigt. Det är här jag tror att den mentala aspekten kommer in, till slut tappar man kraft när resultaten uteblir.    
– Fram till hit (uppehållet) är det ingen katastrof, man spelar bra. Men mot Malmö och LHC är man helt under isen. I fem av de sju senaste matcherna, och detta är unikt, det har aldrig hänt Frölunda förut, i fem av de sju senaste – då förlorar man XG (expected goals). Man har bara förlorat en stundtals. Nu flera i rad – och klart. Okej, mot Djurgården var det jämnt, räkna bort den så har man förlorat fyra av sex rent prestationsmässigt. Det är unikt för Frölunda.

ANNONS

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

SF Pontona - Pontoner och betongbryggor sedan 1918

** Så hur ska man tolka statistiken då? Individuellt borde Johan Sundström producera mer, som lag borde Frölunda göra fler mål, vinna fler matcher (se corsisiffrorna här bredvid), men facit som verkligheten ger oss säger ju något helt annat. Både för Sundström, om jag får ta honom som exempel, och Frölunda. Alla dessa siffror – ska Frölunda och supportrarna se att de lovar gott eller tvärtom?
– Titta i tabellen, de (Frölunda) ligger på topp 6, de är tre poäng från fjärdeplats. Jag skulle mer vilja säga att det viktiga för Frölunda nu är att försöka se: ”Vad var det som hände prestationsmässigt? Varför började vi förlora XG:n?” Räkna med djurgårdsmatchen och det är fem av sju matcher där man inte är drivande. Nu har jag inte sett alla matcher, men det får mig att haja till. Det är oroväckande. Och vad är nyckeln till det? Började spelarna tvivla på grund av de här förlusterna man åkte på när det var riktigt tufft? Två vinster och två förluster i slutet av januari och början av februari – då börjar man plötsligt prestera dåligt också. I fem av sju matcher.

** Mm, detta är mycket av min poäng, resultat går emot, mål görs inte, trots att statistiken säger att det ”borde” se annorlunda ut. Lätt att misströsta då, tvivla, tappa mental kraft. Om du haft Roger Rönnbergs öron för ett ögonblick, vad hade du sagt?
– Fortsätt pumpa på, hitta tillbaka till det här spelet som gjort Frölunda unikt. Tittar man skottprocentmässigt och allting så … det ska lossna, det ska lossna.

ANNONS

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

PEX Bud – för alla budbehov

** Men när man bankat på den där spiken rätt länge och inte fått i den, ska man inte modifiera något då, du var ju inne på det tidigare?
– Ytterst lite … haha.  Jag vet att många är kritiska, (Niklas) Wikegård har varit det, men Roger har vunnit två SM-guld. Första 20 omgångarna så var det ju guld och gröna skogar. Tittar man prestationsmässigt över hela säsongen så … de har haft dålig utdelning på sina chanser. Men man har makalösa siffror, sopar mattan med andra lag. Så det finns en väldig uppsida. De driver spelet framåt. Målchanser man skapar så ligger det ju helt galet till där också. Om man tittar på alla händelser framåt, då ska de göra 2,96 per match i even strength. Sedan kan man börja skruva på det, förstås.

Petter Rönnqvist i C More-programmet ”Hockeylabbet” – med fokus på statistik.

** Mm, gudarna ska veta att det behövs. 6,53 i skottprocent med lika många spelare på isen, 8,20 totalt. Oavsett hur man mäter är det sämst.  Jag är kluven här, grymt osäker. Om Frölunda plötsligt börjar sätta dit några chanser, får självförtroende, spiralen blir god snarare än ond – då kan man slå alla lag. Men finns det så mycket som talar för det? Jag vet inte. Åsnan mellan två hötappar, det är jag.
– Frölunda har inte så dåliga skyttar att man ska ligga sämst i skottprocent. Det ska man inte.

Känns som en bra avslutning. Frölunda ska egentligen inte ha de problem man just nu har. Johan Sundström ska egentligen få ut mer av sitt spel. Lik förbaskat ser det ut som det gör.

Vad framtiden har i sitt berömda sköte? Era gissningar är så goda som mina. Men det här vet jag:

Om Frölunda ska nå framgång den här säsongen – då behöver verkligheten bättre motsvara statistiken.

***

För er som missade i går.

***

* Corsi – man mäter andelen skottförsök för och emot med lika många spelare på isen, detta för att få en uppfattning om vilket lag som är speldrivande. En procent på en bit över 50 är bra, en bit under är dålig, detta gäller såväl för lag som spelare. Man kan mtra corsi och även close corsi, det första är oavsett ställning i matchen, det senare är när högst ett mål skiljer i period 1 och 2 och vid likaläge i den tredje. Detta värde tycker jag är bäst, framför allt tycker Petter Rönnqvist det.

* XG, expected goals – man mäter antalet målchanser som ”bör” resultera i mål.

***

I kväll lirar Färjestad och Linköping. Tabellen för den som så önskar.

Dela
Dela
Gillar ni texten? Dela den!
Använd gärna era sociala medier, ge andra chansen att upptäcka rakapuckar.com. Ju fler som läser desto större chans för sajten att få ett långt liv. Gillar ni läsningen här inne hjälper ni alltså er själva genom att trycka på någon av dela-knapparna som finns under varje text.
Följ på Facebook så får ni veta när en ny text ligger ute.
Följ på Twitter av samma anledning
Följ på Instagram för bilder och "stories."

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Prenumerera

För bara 69 kronor i månaden följer ni med i Frölundas alla öden och äventyr, får matchtexter, nyhetstexter, krönikor, reportage … allt vad ni kan tänkas vilja ha.

Prenumerera

Senaste nytt

Senaste nytt

Senaste nytt